Lumea in care traim

Lumea in care traim

Richard Haass · 2021
de la 35.00 Lei · 7 oferte
Salvează ca: Salvată ca:
Salvează ca: Salvată ca:

Cel mai mic preț

Vezi mai multe oferte (3)

Istoricul prețului

Teme

Descriere

Evolutia lumii contemporane si provocarile globalizarii

In secolul al XXI-lea, sunt o multime de variabile care apar intr-un colt al lumii si influenteaza totul, ca intr-un efect de domino: un hacker din Rusia, un tsunami din Asia, un grup terorist din Orient sau un presedinte imprevizibil din America de Sud. Aceasta carte le ofera cititorilor instrumentele si notiunile necesare ca sa raspunda intrebarilor cruciale ale lumii contemporane.

Istorie, contexte pentru regiunile „fierbinti“, problemele globalizarii, alaturi de evenimente sociale insemnate si cultura care le da nastere – Richard Haass abordeaza toate aceste teme pentru a ne ajuta sa ne formam o imagine generala asupra lumii in care traim si sa navigam prin oceanul de stiri zilnice.

Unul dintre marile merite ale cartii este ca-i indruma pe cititori sa-si formeze opinii pertinente, care sa-i ajute sa ia decizii relevante pentru ei si societate, devenind astfel mai putin vulnerabili la manipularile politicienilor si ale new media.

„Scopul meu, cu aceasta carte, este sa va ofer informatiile de baza pe care trebuie sa le cunoasteti despre lume, pentru a deveni alfabetizati global. Alfabetizarea globala, in ceea ce ne priveste, are de-a face cu cat de mult (sau de putin) cunosc si inteleg oamenii lumea.

Lumea in care traim, cartea de fata, este gandita sa ne ajute sa construim o baza cu ajutorul careia sa navigam in siguranta printre titlurile orei si sa filtram potopul de stiri care vine spre noi. Unul dintre obiectivele cartii este ca cititorii sa devina mai putin vulnerabili la manipularile oamenilor politici, cu agende prestabilite, sau in fata celorlalti, care pretind a reprezenta autoritatea, cand, de fapt, nu o fac. Fiecare dintre noi luam decizii si emitem opinii – ca votanti, studenti, elevi, profesori, parinti, prieteni, consumatori sau investitori – care afecteaza relatiile tarii noastre (si deci ale noastre) cu restul lumii. Cu o mai buna intelegere a lumii si a provocarilor care se ivesc, vei fi un cetatean mai informat, unul care-i va putea trage la raspundere pe reprezentantii alesi si care va ajunge sa aiba judecati libere si sanatoase.“

Fragment din carte:

" In domeniul sanatatii s-au inregistrat progrese importante. In ultimele decenii, speranta de viata a crescut pe tot continentul , ajungand acum la saizeci de ani, desi este inca departe de media globala, care este de saptezeci si doi de ani. Rata mortalitatii infantile a scazut. Multe boli infetioase, inclusiv HIV/SIDA si malaria, au ajuns sa fie controlabile.

Africa ramane in continuare foarte vulnerabila in fata bolilor infectioase, dupa cum o arata revenirile periodice ale epidemiilor Ebola. Mai putin dramatic, dar nu mai putin important, Africa este afectata de boli neinfectioase, netransmisibile cum ar fi diabetul, afectiunile cardiace si cancerul, deseori asociate cu un stil de viata sedentar, cu o dieta saraca si cu fumatul. Sistemele de sanatate sunt inadecvate.

Populatia Africii, trecand acum de un miliard de locuitori, are cea mai mare rata de crestere din lume. De asemenea, este si cea mai tanara populatie din lume. Populatia regiunii a crscut de patru ori in ultimii cincizeci de ani si se estimeaza ca se va dubla din nou, ajungand la doua miliarde la jumatatea secolului. Devine din ce in ce mai urbanizata. De asemenea, cresterea populatiei va fi mai degraba o povara decat un atu, caci este putin probabil ca vor exista suficiente locuri de munca pentru cei care vor intra in randurile fortelor de munca. Adevaratul pericol este ca aceasta crestere a populatiei ca insemna ca multor africani le vor lipsi in continuare lucruri esentiale traiului, chiar daca acestea le revin unui numar mare de africani. Aceste predictii nelinistitoare cu privire la populatia Africii i se adauga si faptul ca aceasta crestere se va face pe fondul emergentei inovatiilor tehnologice care, in multe situatii, vor ameninta locurile de munca sau vor crea altele care vor necesita o educatie la care putini vor avea acces.

Sunt numeroase exemple semnificative de progres politic in Africa - iar acesta tendinta pare sa continue. Democratia castiga teren in multe tari. Mai mult de jumatate din toti africanii traiesc in tari care sunt libere sau partial libere si care pot fi descrise corect ca democratii functionale ( chiar daca nu integral). Din ce in ce mai multe guverne traditionale sunt inlaturate prin vot de la conducere si un numar de constitutii impun anumite conditii implicarii statului. Este totusi inca prematur sa conchidem ca mareea istoriei merge in favoarea democratiei in Africa sau ca, mai specific, democratia va si ramane in oricare dintre tarile africane unde s-a instaurat. Prea multe tari africane au trecut prin conflicte interne. Razboiul civil din Rwanda , de la inceputul anilor '90, a avut 800 000 de victime, multe dintre ele pierind in genocidul care a vizat minoritatea tutsi a tarii. Mai recent, am asistat la conflicte interne violente in Sudan, Republica Central Africana si Republica Democrata Congo. Nu exista niciun semn ca stfel de conflicte devin mai putin frecvente sau mai putin intense."

  • O resursa esentiala pentru educarea cetatenilor din lumea globalizata.

    Fernando M. Reimers

  • O carte care analizeaza cum functioneaza lumea in prezent, cum se schimba si de ce trebuie sa cunoastem toate lucrurile acestea. Orice cetatean ar trebui sa o citeasca.

    Madeleine Albright

Detalii

Categorie
Fictiune
Poezie, teatru, studii literare
Stiinte umaniste / Istorie
Autor
Richard Haass
Traducator
Anca Alina Dumitru
Editura
Nemira
Anul publicării
2021
Limbă
Romana
Copertă
Brosata
Dimensiuni
140x200 mm
Pagini
480
Vezi mai mult

Mai multe cărți de Richard Haass